Resepi Yogurt Beku dengan Oat

by RRia
resepi yogurt beku dengan oat

Resepi Yogurt Beku dengan Oat – Perkongsian kali ini adalah makanan jenis sejuk beku tetapi menyihatkan. Kepada mereka yang sedang menjaga pemakanan dan sedang berdiet, maka Resepi Yogurt Beku dengan Oat ini adalah untuk anda. Hasilnya lebih kurang macam ais krim juga dari segi pembekuan cuma bezanya ianya tanpa krim.

resepi yogurt beku dengan oat

Resepi Yogurt Beku dengan Oat

Cetak Resepi Ini
Hidangan: 4 Prep Time: Masa Memasak:
Fakta Nutrisi 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

BAHAN-BAHAN

 • 3 cawan blueberry
 • 1/4 cawan gula
 • 2 cawan yogurt vanila
 • 1 cawan granola oat
 • 1 cawan jem blueberry
 • Segenggam Blueberry segar (pilihan tambahan)

CARA-CARA

 • Dalam mangkuk sederhana, campurkan yogurt, ¼ cawan granola, dan ¼ cawan jem bersama.
 • Kacau hingga sebati. Letakkan satu sudu besar campuran yogurt di bahagian bawah setiap acuan.
 • Masukkan satu sudu granola oat, dan kemudian satu sudu atau dua jem.
 • Teruskan membuat lapisan sehingga acuan diisi penuh.
 • Masukkan kayu ais ke dalam setiap acuan dan letakkan ke dalam peti ais, tinggalkan ruang di atas kerana pengisian akan mengembang ketika membeku.
 • Bekukan hingga pekat, sekurang-kurangnya 6 jam. Buka dan tanggalkan acuan dan sedia untuk dinikmati!

Manfaat Kesihatan Yogurt Beku

Yogurt beku bukan hanya rasanya enak, tetapi juga pengganti yang sihat untuk ais krim berisi lemak. Keluarga yang makan banyak ais krim akan lebih baik daripada memakan yogurt beku sebagai gantinya. Memakannya mungkin tidak akan membantu menurunkan berat badan, tetapi anda tidak akan menambah berat badan seperti makan ais krim yang serupa. Lemaknya jauh lebih rendah, dan mengandungi kultur hidup sihat, menjadikannya pilihan pintar untuk pencuci mulut.

Manfaat kesihatan terbesar untuk memakan yogurt beku, atau fro-yo (diambil dari perkataan Frozen Yogurt) seperti yang digemari peminat, adalah adanya kultur hidup. Budaya hidup dan aktif menawarkan sejumlah manfaat kesihatan dan telah dikaitkan dengan kesihatan tulang dan sendi serta sistem imun yang sihat. Walaupun tidak ada bukti kukuh bahawa makan yogurt sahaja yang bertanggungjawab untuk faedah ini, kajian yang ada menunjukkan bahawa faedahnya positif.

Satu faedah yang diketahui dari makan yogurt adalah kenyataan bahawa kultur hidup dan bakteria membantu pencernaan. Bakteria yang terkandung dalam makanan enak ini adalah bakteria baik, yang diperlukan oleh badan anda. Orang yang tidak toleran laktosa dan menghadapi masalah makan produk susu sering tidak mempunyai masalah dengan yogurt. Bakteria membantu tubuh memproses laktosa.

Manfaat kesihatan yang lain adalah hakikat bahawa fro-yo rendah lemak, dibuat dengan jumlah lemak yang jauh lebih rendah daripada ais krim, dan dibuat dengan yogurt dan susu dan bukannya krim. Walaupun ais krim hampir 15% lemak susu, yogurt beku mengandungi kurang dari 1%. Perbezaan ini sahaja yang mendorong orang untuk beralih kepada rawatan yang lebih sihat.

Related Posts

Leave a Comment