Resepi Strawberi Dengan Krim Sapu

by RRia
resepi strawberi dengan krim sapu

Resepi Strawberi Dengan Krim Sapu – Perkongsian Resepi Strawberi Dengan Krim Sapu terkini.

Ada di sini peminat buah strawberi? Kali ini penulis ingin berkongsi resepi ringkas kepada penggemar buah-buahan iklim sejuk iaitu strawberi.

resepi strawberi dengan krim sapu

Resepi Strawberi Dengan Krim Sapu

Cetak Resepi Ini
Hidangan: 4 Prep Time: Masa Memasak:
Fakta Nutrisi 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

BAHAN-BAHAN

  • 2 cawan dibungkus daun dan batang pudina segar, cincang kasar, dan tangkai untuk hiasan
  • 1 cawan krim berat
  • 4 cawan strawberi, dikupas dan dihiris nipis
  • 1/4 cawan gula

CARA-CARA

  1. Buat sirap: Dalam periuk sederhana di atas api sederhana, masak gula, pudina, dan 2 sudu air mendidih. Keluarkan dari panas; curam 15 minit. Saring melalui ayakan halus ke dalam cawan pengukur, tekan untuk mengekstrak sebanyak mungkin cecair. Buang pepejal. Biarkan sejuk (membuat kira-kira 1/4 cawan).

  2. Sementara itu, dalam mangkuk besar, cambuk krim hingga puncak kaku terbentuk. Lipat perlahan-lahan sirap 1/4 cawan (simpan sisa sirap); jika diperlukan, sapu semula krim untuk memperkeraskan.

  3. Bermula dengan strawberi, sudu bergantian lapisan stroberi dan krim menjadi empat gelas hidangan. Teratas masing-masing dengan tangkai pudina.

Kebaikan Buah Strawberi

Buah strawberi tidak ketinggalan di belakang oren dalam hal vitamin C. Satu cawan potongan strawberi memberi anda lebih daripada 100 peratus vitamin C yang anda perlukan setiap hari untuk kurang dari 50 kalori, jadi strawberi adalah makanan yang sangat baik untuk menjaga berat badan anda. Antara faedah kesihatan memakan strawberi adalah seperti berikut:

Menjaga kesihatan hati anda. Strawberi memberikan kalium yang sihat untuk jantung sementara rendah natrium. Strawberi juga mengandungi agen anti-radang semula jadi yang dapat membantu menjaga kesihatan arteri anda.

Folat yang terdapat dalam strawberi mengurangkan kadar homosistein (tahap tinggi dikaitkan dengan penyakit jantung). Folat sangat penting untuk wanita hamil, kerana ia membantu mencegah spina bifida pada bayi. Mereka melindungi penglihatan anda. Makan tiga atau lebih hidangan setiap hari dapat membantu mengurangkan risiko degenerasi makula (penyebab utama kebutaan pada orang tua). Lutein antioksidan (terdapat dalam strawberi dan blueberry) mungkin sangat kuat.

Mereka boleh membantu mencegah barah dan artritis reumatoid. Fenol dalam strawberi mempunyai sifat anti-barah yang kuat. Menurut The Journal of Agricultural and Food Chemistry pada tahun 2008, beri pelbagai jenis dapat membantu mencegah beberapa jenis barah. Fenol dalam strawberi juga dapat mencegah artritis reumatoid. Mereka ubat penahan sakit semula jadi. Pada tahun 2008, The Journal of Agricultural and Food Chemistry menjelaskan bahawa fitokimia dalam strawberi adalah agen anti-radang yang kuat yang dapat berfungsi untuk mengurangkan kesakitan yang serupa dengan cara ibuprofen dan aspirin berfungsi – tetapi tanpa kesan sampingan.

Mereka menjaga sistem imun anda kuat. Stroberi mengandungi banyak vitamin C, yang menguatkan sistem imun anda. Vitamin C juga menjadikan tisu penghubung anda kuat untuk kulit yang kelihatan lebih muda.

Related Posts

Leave a Comment