Resepi Bar Coklat Dengan Kacang Hazel

by RRia
resepi coklat bar dengan kacang hazel

Resepi Bar Coklat Dengan Kacang Hazel – Perkongsian terkini gabungan resepi berasaskan coklat dan resepi kacang hazel. Kepada peminat coklat dan kacang hazel, Resepi Bar Coklat Dengan Kacang Hazel adalah untuk anda!

resepi coklat bar dengan kacang hazel

Resepi Bar Coklat Dengan Kacang Hazel

Cetak Resepi Ini
Hidangan: 3 Prep Time: Masa Memasak:
Fakta Nutrisi 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

BAHAN-BAHAN

 • 1 cawan (218 g) mentega koko
 • 1/3 - 1/2 cawan (80-120 ml) sirap maple (jumlahnya bergantung pada rasa manis yang disukai)
 • 1 cawan (96 g) serbuk kakao atau serbuk koko tanpa gula
 • 1 sudu kecil ekstrak vanila
 • 1/2 cawan (56 g) badam panggang *
 • 1/8 sudu kecil garam laut

CARA-CARA

 1. Cairkan mentega koko dalam dandang berganda atau dalam mangkuk pencampuran kaca di atas periuk kecil dengan 1 inci air di atas api sederhana. Sebagai alternatif, cairkan dalam ketuhar gelombang mikro dalam mangkuk pencampur hingga cair sepenuhnya.
 2. Setelah cair, angkat dari api dan masukkan sirap maple dan pukul sebati. Apabila campuran benar-benar cair tanpa pemisahan, tambahkan kakao atau serbuk koko dan ekstrak vanila. Pukul hingga sebati.
 3. Rasa dan sesuaikan rasa manis jika diperlukan - saya mendapati 1/3 cawan menjadi sempurna.
 4. Tuangkan coklat ke dalam acuan gula-gula (jika anda memilikinya), pelapik cupcake kertas mini, atau hanya selaputkan loyang dengan kertas perkamen dan tuangkan coklat di atasnya. Teratas dengan badam panggang dan taburkan garam.
 5. Masukkan ke dalam peti sejuk atau peti sejuk untuk mengeras selama 30 minit hingga 1 jam.
 6. Setelah betul-betul padat, pecahkan atau potong / potong. Ini boleh disimpan pada suhu bilik untuk hidangan. Tetapi untuk kesegaran terbaik, simpan coklat di dalam bekas kedap udara atau beg beku di dalam peti sejuk selama 2-3 minggu, atau peti sejuk selama 1-2 bulan.

KHASIAT KACANG HAZEL

Kacang Hazel atau Hazelnut yang merupakan nilai pemakanan yang sangat penting dalam diet seimbang, mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang penting dalam melindungi dari penyakit. Mempunyai gabungan minyak khas (terutama struktur minyak kaya asam oleat), protein, karbohidrat, beta-sitosterol, vitamin dan mineral penting, memberikan hazelnut sebagai tempat istimewa di antara kacang lain kerana kemampuannya yang unik untuk melindungi daripada penyakit. Telah diketahui bahawa hanya memakan 25-30 gr kacang hazel sehari, cukup untuk keperluan vitamin E setiap hari dan cara perlindungan yang sangat baik dari penyakit jantung dan barah.

Related Posts

Leave a Comment