Resepi Pancake

by RRia
Resepi Pancake

Pancake buatan sendiri untuk sarapan. Resepi mudah kami, akan membantu Anda menyiapkannya dalam waktu kurang dari 30 menit. Membuat adonan pancake dari awal sangat mudah sehingga Anda akan heran mengapa Anda tidak pernah melakukannya sebelumnya.. mudah dan sangat Sedap !!!

Resepi Pancake

Resepi Pancake Gebu Mudah Simple Sedap Terbaik Fluffy

Cetak Resepi Ini
Fakta Nutrisi 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

BAHAN-BAHAN

  • 1 cawan tepung serba guna, (sudu dan ratakan)
  • 2 sudu gula
  • 2 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan susu
  • 2 sudu besar mentega tanpa garam, cair, atau minyak sayuran
  • 1 biji telur besar
  • 1 sudu minyak sayuran
  • Topping pelbagai jenis, seperti mentega, sirap maple, gula gula, madu, jem, pengawet, krim disebat manis, atau sirap coklat

CARA-CARA

Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 200 darjah; mempunyai loyang atau pinggan tahan panas yang siap untuk memastikan pancake yang dimasak tetap hangat di dalam ketuhar Dalam mangkuk kecil, gaul bersama tepung, gula, serbuk penaik(baking powder), dan garam; mengetepikan.

Langkah 2
Dalam mangkuk sederhana, pukul bersama susu, mentega (atau minyak), dan telur. Masukkan bahan kering ke dalam campuran susu; pukul sehingga baru dibasahi (jangan campurkan; beberapa ketulan kecil baik).

Langkah 3
Panaskan kuali besar (nonstick) ke atas medium. Lipat sehelai tuala kertas separuh, dan lembapkan dengan minyak; sapu wajan dengan teliti dengan tuala kertas yang sudah diminyaki.

Langkah 4
Untuk setiap pancake, sudu 2 hingga 3 sudu besar adonan ke dalam wajan, menggunakan bahagian belakang sudu untuk jadikan adunan menjadi bulat (anda seharusnya dapat memuat 2 hingga 3 dalam wajan besar).

Langkah 5
Masak sehingga permukaan pancake mempunyai beberapa gelembung, 1 hingga 2 minit. Balikkan dengan berhati-hati dengan spatula nipis, dan masak hingga kecoklatan di bahagian bawah, 1 hingga 2 minit lagi. Pindahkan ke loyang atau pinggan; tutup longgar dengan aluminium foil, dan biarkan suam di dalam ketuhar. Teruskan dengan lebih banyak minyak dan adunan yang tinggal. (Anda akan mempunyai 12 hingga 15 penkek.) Hidangkan suam, dengan topping yang diinginkan.

Variasi Pancake
Langkah 6
BUTTERMILK: Pada langkah 1, tambahkan 1/2 sudu teh baking soda ke campuran kering. Pada langkah 2, ganti susu dengan susu butter rendah lemak.

Langkah 7
YOGURT: Pada langkah 1, tambahkan 1/2 sudu teh baking soda ke campuran kering. Pada langkah 2, ganti susu dengan 2/3 cawan yogurt rendah lemak biasa dan 1/3 cawan susu.

Langkah 8
Gandum keseluruhan dengan YOGURT: Pada langkah 1, gantikan tepung serba guna dengan 1/2 cawan tepung gandum, 1/4 cawan setiap tepung jagung dan kuman gandum, dan 1/2 sudu teh baking soda. Pada langkah 2, ganti susu dengan 2/3 cawan yogurt rendah lemak biasa dan 1/3 cawan susu.

Related Posts

Leave a Comment