Resepi Cornflakes Madu

by RRia
resepi cornflakes madu

Resepi Cornflake Madu – Musim perayaan amat sesuai sekali membuat kuih muih dengan Resepi Cornflakes Madu. Salah satu kuih terkenal yang perlu anda cuba, dengan Resepi Cornflakes Madu Rangup pasti menaikkan ceria hari anda!

Cornflakes Madu adalah kepingan jagung yang dilapisi madu dan dihiasi dengan ceri cincang. Kuih kepingan jagung ini sangat mudah disediakan, menjadikannya antara kuih pilihan utama untuk pesta dan musim perayaan.

Menyiapkan kuih cornflakes madu hanya memerlukan tiga bahan iaitu cornflake biasa, madu dan mentega. Hiasan juga mudah dibuat hanya dengan beberapa kacang hancur atau ceri Maraschino cincang. Kuih ini sangat popular di Singapura dan Malaysia semasa ‘Hari Raya’, perayaan oleh masyarakat Islam. Di Australia dan New Zealand, kuih ini dikenali sebagai Honey Joy dan disajikan semasa pesta ulang tahun dan bahkan festival sekolah.

Kebaikan cornflakes madu yang sihat

Versi cornflakes madu yang lebih sihat haruslah menggunakan minyak kelapa dan bukannya mentega. Jika tiada madu maka boleh digantikan dengan sirap agave. Ini akan menjadikan pilihan madu yang sihat. Jumlah ramuan ini tidak perlu disesuaikan. Hanya ikuti panduan resipi cornflakes madu di bawah.

Gunakan api sederhana

Semasa mencairkan mentega dan memasak madu, gunakan api sederhana. Jangan gunakan api yang tinggi kerana boleh membakar sehingga menghasilkan rasa pahit.

Bagaimana menghias cornflakes madu?

Setelah siap, hiasnya dengan ceri maraschino, pucuk dengan kacang atau untuk kelihatan seronok dengan menambahkan sedikit taburan di atasnya. Pilihan lain adalah mencurahkan coklat cair ke atas cornflakes. Tidak ada had bagaimana anda mahu menjadikannya lebih sedap atau menarik. Terserah pada kreativiti anda.

Berapa lama kuih boleh disimpan?

Kuih ini boleh disimpan dalam bekas kedap udara selama kira-kira 2 minggu. Sekiranya anda tinggal di kawasan yang mempunyai kelembapan tinggi seperti di Malaysia dan Singapura maka dinasihatkan adalah lebih baik menyimpannya di dalam peti sejuk.

Kuih kepingan jagung madu adalah yang paling senang disediakan. Libatkan anak-anak dan bersenang-senang bersama mereka. Menghasilan kuih muih untuk musim perayaan boleh menjadi tugas yang berat. Oleh itu, resepi mudah seperti ini disediakan untuk anda.

resepi cornflakes madu

Resepi Cornflakes Madu

Cetak Resepi Ini
Fakta Nutrisi 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.0/5
( 2 voted )

BAHAN-BAHAN

  • 30 g mentega
  • 30g madu
  • 20g kepingan jagung
  • Kacang
  • Ceri maraschino

CARA-CARA

  1. Cairkan mentega di atas api sederhana. Apabila mentega cair, masukkan madu dan gaul rata. Setelah campuran madu dan mentega mula menebal, gelembung udara kecil akan muncul.
  2. Keluarkan loyang dari api dan tambahkan jagung ke dalam campuran. Anda boleh menambah kacang, mengikut pilihan anda.
  3. Masukkan kepingan jagung ke dalam acuan cupcake mini. Hiaskan dengan sekeping kecil ceri maraschino. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 darjah celcius selama 8 minit. Biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

Related Posts

Leave a Comment