Resepi Bomboloni Nutella

by RRia
resepi bomboloni nutella

Resepi Bomboloni Nutella – Perkongsian hari ini adalah donat bomboloni. Donat Itali ini yang lebih dikenali sebagai Bomboloni dibuat dengan adunan ragi lembut, digoreng, digulung gula kemudian diisi dengan pengisian krim pastri kegemaran anda. Disajikan untuk sarapan dan makanan ringan atau hampir bila-bila masa yang anda mahukan.

Tetapi membuatnya di rumah tidaklah sesukar yang difikirkan, dan bukan sahaja kita dapat memilikinya bila-bila masa yang kita mahukan, kita juga dapat mengisinya dengan isi kegemaran kita.

resepi bomboloni nutella

Resepi Bomboloni Nutella

Cetak Resepi Ini
Hidangan: 6 Prep Time: Masa Memasak:
Fakta Nutrisi 316 calories 20 grams fat
Rating: 3.5/5
( 2 voted )

BAHAN-BAHAN

 • 4 cawan Tepung Serbaguna
 • 1/2 sudu kecil Garam
 • 1/4 cawan gula pasir
 • 1 cawan Susu, dipanaskan hingga sekitar 110 darjah
 • 2-1 / 4 sudu kecil Ragi Kering Aktif
 • 1/4 cawan Mentega Tidak Sedap, dilembutkan pada suhu bilik
 • 2 biji telur
 • 2 sudu kecil Ekstrak Vanilla
 • Gula pasir
 • Nutella

CARA-CARA

 1. Taburkan ragi/yis dan satu sendok teh gula ke atas susu suam, kacau perlahan dan sisihkan untuk mengaktifkan.
 2. Masukkan tepung, gula, garam dan vanila ke dalam mangkuk pengadun berdiri yang dilengkapi dengan lampiran dayung, setelah ragi siap, tambahkan ke campuran tepung bersama mentega dan telur dan uli dengan kelajuan sederhana selama kira-kira 5 minit atau sehingga adunan anda bersatu.
 3. Gulungkan adunan ke permukaan tepung hingga setebal 1/2 inci, potong donat anda menggunakan pemotong biskut 3 inci kemudian letakkan di atas loyang yang ringan (simpan beberapa inci antara satu sama lain) taburkan sedikit tepung di atasnya, tutup dengan tuala dapur tanpa serat dan letakkan di tempat yang suam sehingga naik selama kira-kira satu setengah jam.
 4. Panaskan sedikit minyak sayuran dalam kuali lebar (isi kuali hanya separuh dari sisi dengan minyak) hingga 350 darjah, goreng donat hingga coklat keemasan di kedua sisi, kemudian toskan di atas loyang kertas berlapis tuala, masukkan gula pasir dan akhirnya isi dengan Nutella menggunakan beg paip yang dilengkapi dengan hujung bintang.

Apa maksud Bomboloni?

Terjemahan langsung bermaksud Bomb, yang sebenarnya adalah bentuk donat ini. Di Itali mereka sering disebut Bomba / Bombe.

Dari mana asalnya?

Ia berasal dari Austria, di sana mereka dikenali sebagai Krapfen.

Apakah isian terbaik untuk digunakan?

Di Itali, mereka biasanya dipenuhi dengan Krim Pastri yang sederhana, tetapi Krim Pastri Kopi atau Coklat juga sesuai digunakan. Atau mengapa tidak diisi dengan krim putar yang manis atau jika anda ada anak, kanak-kanak selalu memilih Bomboloni yang dipenuhi Nutella.

Cara menyimpan Donat.

Sebaiknya makan donat dengan segera, atau anda boleh menyimpannya tidak terisi dalam bekas kedap udara pada suhu bilik paling lama 1-2 hari. Sekiranya diisi mereka mesti disimpan di dalam peti sejuk selama beberapa hari. Pembekuan bukanlah idea yang baik.

Oleh itu, jika anda ingin mencuba makanan Itali, maka saya sangat mengesyorkan Donat Itali – Bomboloni ini. Selamat mencuba!

Related Posts

Leave a Comment