Falafel Kacang Buncis Dengan Sos Tzatziki

by RRia
falafel kacang buncis dengan sos tzatziki

Resepi Falafel Kacang Buncis Dengan Sos Tzatziki. Resepi ni mendunia sikit, dalam makana lain, luar negara kerana kandungan bahan-bahan dalam resepi ini kebanyakan jarang dipakai oleh rakyat Asia tetapi lebih diguna selalu oleh orang barat. Apapun tiada apa yang salah asalkan ianya makanan dan halal, ditambah pula dengan rasa yang lazat, sesiapa pun boleh dan bersedia untuk menyantapnya.

falafel kacang buncis dengan sos tzatziki

Falafel Kacang Buncis Dengan Sos Tzatziki

Cetak Resepi Ini
Hidangan: 4 Prep Time: Masa Memasak:
Fakta Nutrisi 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

BAHAN-BAHAN

 • 1-ons (425 g) boleh kacang buncis, dibilas, dikeringkan dan ditepuk kering
 • 1/3 cawan (15 g) pasli segar dicincang (atau sub ketumbar)
 • 4 ulas bawang putih, dicincang
 • 2 biji bawang merah, dicincang (~ 3/4 cawan, 65 g | atau bawang putih sub)
 • 2 sudu besar (17 g) biji bijan mentah (atau kacang cincang halus, seperti kacang pecan)
 • 1 1/2 sudu kecil jintan, tambah secukupnya
 • 1/4 sudu kecil setiap garam laut dan lada hitam, ditambah lagi secukup rasa
 • pilihan: Cubit sihat setiap kbuah pelaga dan ketumbar

CARA-CARA

 1. Masukkan kacang buncis, pasli, bawang merah, bawang putih, biji wijen, jintan, garam, lada (dan ketumbar dan kapulaga jika menggunakan) ke pemproses makanan atau pengisar dan campurkan / nadi untuk digabungkan, gosokkan sisi yang diperlukan sehingga digabungkan dengan sempurna. Anda mencari doh yang rapuh, bukan pasta.
 2. Masukkan tepung 1 sudu besar pada satu masa dan nadi / campurkan sehingga tidak lagi basah dan anda boleh membentuk adunan ke dalam bola tanpa melekat di tangan anda - saya menggunakan 4 sudu besar.
 3. Rasakan dan sesuaikan perasa mengikut keperluan. Saya menambah sedikit garam, lada, dan sedikit kapulaga dan ketumbar. Anda mahu rasanya cukup berani, jadi jangan malu.
 4. Pindahkan ke mangkuk pengadun, tutup dan sejukkan selama 1-2 jam untuk mengeras. Sekiranya anda tergesa-gesa, anda boleh melangkau langkah ini tetapi mereka akan menjadi lebih rapuh ketika memasak.

KHASIAT KACANG BUNCIS

Kacang buncis mengandungi protein, vitamin dan mineral makanan yang kuat. Semua kandungan ini membantu menjaga tahap glukosa stabil dan meningkatkan perlindungan terhadap penyakit, serta meningkatkan pencernaan dan rasa kenyang. Kacang buncis adalah kacang kedua yang paling banyak dimakan di dunia selepas kacang soya.

Related Posts

Leave a Comment