Cara Pengupasan Udang

by RRia
cara mengupas bawang

Cara Pengupasan Udang – Kali ini perkongsian skil masakan iaitu belajar Cara Pengupasan Udang dengan betul.

Udang adalah makhluk laut kecil yang hidup di atau di sekitar dasar laut. Mereka mempunyai cangkang luar yang sangat keras yang terbuat dari kepingan yang tersegmentasi, bahagian bawah yang lebih lembut, banyak kaki berbulu kecil, dan ekor. Apabila anda membeli udang di kedai, selalunya kepala akan dikeluarkan untuk anda (dan kadang-kadang kaki juga). Anda boleh meminta pekerja di kaunter makanan laut untuk membuang kerang untuk anda, tetapi sangat mudah untuk melakukannya sendiri.

Sebaik sahaja anda melepaskan cengkerang, anda boleh samada membiarkan ekornya atau menanggalkannya. Membiarkan ekor dapat membuat persembahan yang bagus dalam masakan, tetapi mengeluarkannya menjadikannya lebih senang untuk dimakan.

cara mengupas bawang

Cara Mengupas Udang

Cetak Resepi Ini
Fakta Nutrisi 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

BAHAN-BAHAN

 • Udang yang ada cengkerang, jenis, saiz, atau kuantiti apa pun boleh
 • Perkakasan:
 • Pisau paring yang tajam
 • Gunting dapur (pilihan)

CARA-CARA

Kaedah # 1: Mengupas Udang dengan Tangan

 1. Buang bahagian kaki: Ini tidak semestinya diperlukan, dan anda boleh melepaskan cengkerang tanpa melepaskan kaki, tetapi saya biasanya ingin menghindarkannya.
 2. Buka cangkerang di bahagian bawah dan kupas: Genggam ibu jari anda di bawah cangkang dan pecahkannya. Semasa cengkerang retak, anda akan dapat mengupasnya dari udang.
 3. Mencubit ekor: Ekornya sering dibiarkan untuk dimasak, tetapi jika anda ingin melepaskannya sekarang, cubit ekor di tempat yang memenuhi badan udang dan tarik perlahan. Selebihnya udang harus menarik keluar dari ekor dengan bersih.

Kaedah # 2: Mengupas Udang dengan Gunting Dapur

 1. Potong sepanjang bahagian atas udang dengan gunting: Masukkan hujung gunting antara udang dan bahagian atas cangkangnya dan mulailah memotong cangkang sepanjang panjangnya. Berhenti apabila anda sampai ke ekor.
 2. Kupas cengkerang: Kupas kembali cangkang dari kedua sisi potongan dan buang.
 3. Mencubit ekor: Ekornya sering dibiarkan untuk memasak, tetapi jika anda ingin melepaskannya sekarang, cubit ekor di tempat yang memenuhi badan udang dan tarik dengan lembut. Selebihnya udang harus menarik keluar dari ekor dengan bersih.

Cara Memanaskan Udang

 1. Tandakan udang di sepanjang punggungnya dengan pisau pengupas: Jalankan perlahan pisau paring anda di sepanjang belakang udang. Anda tidak perlu memotong dengan sangat dalam - potongan yang cetek baik.
 2. Cari urat: Urat akan kelihatan seperti tali yang panjang dan kasar. Anda mungkin tidak menemui urat dalam setiap udang - tidak mengapa.
 3. Tarik urat dengan pisau pengikat anda: Tarik urat dengan lembut dengan hujung pisau pengencang anda, bermula di bahagian atas dan terus ke bahagian bawah. Cukup elastik, jadi biasanya tidak pecah. Sekiranya ia pecah, ambil semula dan terus tarik.

2 Cara Mudah Mengupas Udang

Sebenarnya ada dua cara berbeza untuk mengupas udang: dengan tangan atau dengan sepasang gunting dapur. Mengupas udang dengan tangan satu cara yang nampak kasar dan primitif – ambil udang, tarik kaki, gunakan ibu jari anda untuk membuka cengkerang di sepanjang bahagian bawah (di mana cangkang lebih lembut), tarik cangkang, dan selesai. Mengupas dengan gunting adalah cara lebih halus. Cukup gunakan gunting dapur untuk menyelongkar cangkang di bahagian atas (di mana yang paling sulit), kemudian buka, dan cabut cangkangnya.

Saya melihat lebih terperinci mengenai kedua-dua kaedah ini – cubalah kedua-duanya dan lihat mana yang paling senang bagi anda. Secara peribadi, saya suka menggunakan gunting dapur, kerana saya mendapati cengkerang itu keluar sedikit lebih mudah, walaupun cenderung memotong udang sedikit lebih banyak. Mengupas dengan tangan boleh menjadi lebih renyah, tetapi hasilnya anda akan mendapat udang yang lebih bersih dan lebih utuh.

Adakah Anda Perlu Membuang Vena?

“Vena” dalam udang bukanlah urat simpul, melainkan saluran pencernaannya. Ia berjalan di sepanjang udang tepat di bawah permukaan, dan ia kelihatan seperti tali nipis yang dipenuhi dengan parut gelap. Kadang-kadang urat sangat menonjol, di lain masa anda sukar menyedarinya. Semuanya bergantung pada udang dan apa yang dimakannya tepat sebelum ia ditangkap.

Urat tidak betul-betul berbahaya jika anda memakannya secara tidak sengaja, tetapi urat tersebut agak tidak sedap dipandang dan boleh menambahkan sedikit rasa kurang senang ketika menggigit udang anda. Untuk membuangnya, apa yang harus anda lakukan ialah membuat potongan pendek di sepanjang bahagian belakang udang dan kemudian mencabut urat dengan hujung pisau anda. Kedengarannya cukup menjijikkan dan tidak menyenangkan, tetapi setelah anda melakukan satu atau dua, anda akan mula mengatasi perasaan tersebut.

Video Cara Pengupasan Udang

Related Posts

Leave a Comment