Cara Memotong Bawang | Video

by RRia
cara memotong bawang

Bawang mungkin salah satu sayur-sayuran yang paling serba guna di dalam masakan – lembut atau rangup, karamel – ianya adalah salah satu rasa yang paling kaya. Sebilangan besar orang tidak suka memotong bawang, dapat difahami kerana mereka pasti akan membuatkan mataanda berair seakan-akan menangis – tetapi mengapa, dan bagaimana anda boleh menghentikannya daripada terjadi?

Jawapannya terletak pada tindak balas kimia – bawang merupakan sejenis daripada keluarga tumbuhan yang menyerap sulfur dari bumi dan mencipta kelas molekul organik yang mudah menguap yang disebut “asid amino sulfoksida”. Apabila anda memotong kulit bawang, asid ini akan dilepaskan dan menyakitkan mata, lalu membawa kepada tindakan menangis refleks.

Percaya atau tidak, saya perhatikan bahawa memakai kanta lekap membuat saya kebal terhadap bawang – tetapi itu bukan penyelesaian praktikal sehari-hari bagi kebanyakan orang! Sebaliknya izinkan saya memberitahu satu petua : Cukup sejukkan bawang selama beberapa saat sebelum anda menggunakannya, dan ini akan memecah beberapa enzim yang menyebabkan air mata! Ringkas, eh?

Sekarang, dengan pengetahuan itu, mari buat sup bawang yang enak.

cara memotong bawang

Sup Bawang Emmental

Cetak Resepi Ini
Fakta Nutrisi 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

BAHAN-BAHAN

  • 4 sudu besar minyak zaitun
  • 6 cawan kaldu
  • 2 lbs bawang (ingat untuk menyejukkannya terlebih dahulu!)
  • 1 sudu besar tepung
  • 3.5 oz mentega
  • Secubit lada hitam, dan garam yang sama
  • 5 oz keju Emmental

CARA-CARA

Kupas bawang sejuk anda dan potong menjadi kepingan nipis. Cairkan mentega dalam periuk dan masukkan minyak. Goreng bawang dengan ringan. Musim dengan garam dan lada dan terus menggoreng hingga berubah menjadi keemasan dan menghasilkan aroma yang indah.

Taburkan dengan tepung, dan terus menggoreng selama 3 minit lagi. Masukkan kuah panas dan sedikit keju Emmental parut, dan didihkan selama 30 minit. Ketepikan sedikit keju.

Hidangkan sup ke dalam mangkuk individu dan tambahkan sedikit roti goreng jika ada. Taburkan dengan sisa keju dan untuk sentuhan akhir, perahkan sup di bawah panggangan sehingga keju berubah menjadi keemasan.

Sempurna, dan tidak ada tangisan lagi! Saya cadangkan sajikan dengan beberapa roti buatan segar.

Related Posts

Leave a Comment