Cara Membuat Mentega Buatan Sendiri

by RRia
cara buat mentega buatan sendiri

Cara Membuat Mentega Buatan Sendiri – Mentega buatan tangan yang segar dalam hanya beberapa minit! Mudah dibuat dengan menggunakan mesin Pemproses Makanan.

Mengapa Membuat Mentega di Rumah?

Mentega buatan sendiri segar adalah salah satu-satunya mentega terbaik yang pernah anda makan. Yelah, antara menterga buatan sendiri dan mentega yang dibuat di kilang, agaknya yang mana satu menjadi pilihan? Sebilangan besar orang menganggap kurang bijak untuk membuat mentega mereka sendiri sedangkan terdapat banyak yang sudah siap dibuat di luar sana. Namun tiada masalah pun, kerana tiada perkara lebih bagus daripada mencuba makanan ringan yang lebih segar buatan sendiri ini.

Berita baiknya adalah satu-satunya peralatan khas yang anda perlukan adalah mesin pemproses makanan. Sebilangan besar tukang masak menyedari bahawa ini adalah alat dapur yang sangat diperlukan dan sudah mempunyai satu. Prosesnya sangat mudah, tidak seperti kerja keras yang berkaitan dengan krim pengadukan tangan.

Sekarang untuk senarai ramuan:

  • 1 cawan whipping cream berat, sangat sejuk

Betul, anda hanya memerlukan satu ramuan dan beberapa minit masa anda untuk membuat mentega buatan sendiri yang segar. Keseluruhan proses memerlukan pengadukan molekul lemak-lemak sehingga ia terpisah dari susu dadih. Pergolakan ini dapat dicapai dengan banyak cara, tetapi setakat ini menggunakan mesin pemproses makanan adalah cara yang paling mudah yang pernah saya lihat.

Petunjuk & Cara:

Masukkan krim ke dalam mangkuk pemproses makanan anda yang dilengkapi dengan pisau serba guna. Hidupkan. Selepas beberapa minit lemak lemak dan dadih akan terpisah. Bahagian padat akan membentuk bola (atau bola) dan berguling di sekitar mangkuk, sangat mirip dengan roti atau adunan pasta.

Cecair yang dihasilkan adalah dadih. Anda pasti ingin mencurahkannya dari mangkuk dan menyimpannya. Ia bagus untuk pancake atau wafel.

Anda selesai sekiranya anda akan memakan mentega dengan segera. Sekiranya tidak, anda perlu “membersihkan” mentega sehingga akan lebih baik. Untuk melakukan ini, anda akan meninggalkan mentega di dalam mangkuk kerja dan menambah 1/2 cawan air yang sangat sejuk. Hidupkan semula selama kira-kira 20 saat. Tuangkan air. Ulangi proses ini sehingga air keluar jernih.

Terdapat beberapa variasi pilihan semasa membuat mentega. Berikut adalah beberapa pilihan kegemaran saya:

Masukkan Minyak Zaitun

Tambahkan 1/4 minyak zaitun dara tambahan ke mentega setelah dibersihkan. Proses hingga digabungkan dengan baik. Ini boleh dilakukan kerana dua sebab. Yang pertama berkaitan dengan kesihatan; ramai orang merasa lebih senang makan mentega jika digabungkan dengan minyak zaitun. Yang kedua ada kaitannya dengan melembutkan mentega dan menjadikannya lebih mudah menyebar.

Masukkan Garam

Garam ditambahkan ke dalam mentega kerana dua sebab; rasa dan pelanjutan jangka hayat. Garam adalah salah satu pengawet tertua yang digunakan dalam makanan. Garam mesti ditambah selepas dibersihkan. Gunakan pemproses makanan untuk menggabungkan.

Masukkan Herba

Terdapat banyak ramuan yang boleh digunakan untuk membuat mentega herba. Beberapa pilihan yang popular termasuk kemangi, sage, thyme, pasli dan chives. Jamu yang dicincang hendaklah dilipat dengan lembut. Ini menghalang mereka daripada menjadi lebam dan merosakkan terlalu cepat.

Related Posts

Leave a Comment